Warning: Attempt to read property "plugins" on null in /customers/d/b/a/syngbedre.dk/httpd.www/wp-content/plugins/styles/classes/styles-customize.php on line 150

Sanglærere og korledere går ofte ret meget op i stemmeopvarmning, med mindre de går i den modsatte grøft og mener, at det må du selv klare…. Men hvad er en god stemmeopvarmning egentlig?

Ordet opvarmning antyder, at det går ud på at gøre din stemme varm. Det er lidt misvisende, for stemmen er selvfølgelig altid ligeså varm som resten af din krop, ca. 37 grader. Så ligesom ved opvarmning til sport handler det mere om at blødgøre stive muskler for at gøre hele stemmen mere fleksibel og parat til at yde. Og ligesom i sport kan du da godt springe opvarmningen over – risikoen for skader bliver bare ret stor og du syrer hurtigt til, dvs. bliver hurtigt træt og slidt i stemmen.

Så 12 minutter brugt på opvarmning er rigtig godt givet ud!

For mig handler opvarmningen også om at skabe fokus og tilstedeværelse. Om at give slip på tanker om opvask og madlavning og hvad det egentlig var, der skete i den der samtale på arbejde i dag. For nu handler det om at synge. Har du besluttet dig til at synge, så gør det ordentligt og nærværende!

For det første skal din krop være parat til at lave noget, så fysisk aktivitet af en eller anden slags er en rigtig god start. En ”sofa-krop” synger ikke godt!

For mig indeholder en god opvarmning så udstrækning af muskler i skuldre, nakke og ansigt. Derefter vejrtrækningsøvelser, gerne kombineret med nogle øvelser, hvor du får gang i støttemusklerne. Så går du videre med at kombinere vejrtrækning og sang på helt enkle melodier, hvor det handler mere om at få vejrtrækning, støtte og lyd til at arbejde sammen end om at synge kraftigt.

Så er fundamentet skabt og du kan gå i gang med forskellige fleksibilitetsøvelser med stemmen. Det er her alle de pudsige melodier, som sanglærere og korledere bruger, kommer ind i billedet. Vi har alle vores yndlingsøvelser og hvis du har et program, der virker, så hold endelig fast i det! For mig at se handler det om at komme lidt rundt i stemmen med nogle øvelser for de høje toner, for de dybe toner, for at synge hurtigt med meget tekst og for at synge lange brede linjer. Det kræver nemlig alt sammen noget forskelligt af din krop og stemme.

Og ja, alt det kan man godt nå på 12 minutter 🙂

Hvis du har brug får et færdigt opvarmningsprogram – så kig på mit sangopvarmningsprogram, lige til at downloade til din mp3-spiller.

Syng godt!

Mange hilsner Christina

PS: Hvis du af en eller anden grund kun har 2 minutter til at varme op, så brug dem på fysisk aktivitet. Løb rundt om huset 3 gange eller op og ned af trappen. Skal du til korprøve, så tag om muligt cyklen i stedet for bilen.

%d