Warning: Attempt to read property "plugins" on null in /customers/d/b/a/syngbedre.dk/httpd.www/wp-content/plugins/styles/classes/styles-customize.php on line 150

Er du i tvivl om du egentlig synger rent? Måske har nogen kommenteret, at du sang ved siden af eller måske kan du høre, at du ikke helt rammer det samme, som dem du synger sammen med?

Der er mange kategorier af at synge rent – eller falsk, om du vil…

Er du i tvivl om, hvor rent eller falsk du synger, så prøv at optage dig selv, f.eks. på din telefon. Jeg ved godt, det kan være lidt grænseoverskridende, men jeg lover dig, det er første trin til at løse problemet.

    • Der er nogle få, som decideret er tonedøve og synger nogle helt andre toner end flertallet. De kan ikke nødvendigvis høre, om melodien går op eller ned. Kender du det fænomen, der hedder det indre øre? Det er det, der gør, at du kan høre en melodi inde i dit hoved. Hvis du ”hører” godt efter, kan du også høre starttonen på en sang og forestille dig at synge den. Det kan tonedøve mennesker ikke. De kan ikke høre en tone inde i hovedet og efterfølgende synge den. Derfor har de også rigtig svært ved at efterligne den tone du synger – de har simpelthen svært ved at høre den og oversætte den til deres egen stemmebånd. Det indre øre kan heldigvis trænes og også tonedøve mennesker kan lære at synge fornuftigt. Det tager tid – og det er allerbedst, hvis man kommer i gang som barn. Det kan du læse mere om her. Derfor er det altså også strengt forbudt at sige til et barn, at han/hun ikke må synge (selvom det lyder lidt ved siden af) – du risikerer, at de klapper helt i og aldrig nogensinde får glæden ved at synge.

 

    • Så er der nogen, som har et meget lille omfang på deres stemme, altså ikke kan komme ned på dybe toner eller op på høje toner. Og af dem er der nogle, der vælger at synge en helt anden tone, hvis de ikke kan synge den, det skal være. Ørerne er der ikke noget galt med, de kan som regel sagtens høre, at det egentlig ikke skulle være den tone. Den måde at ”synge ved siden af” på, er ret almindelig blandt uøvede sangere – du kan læse om et af eksemplerne her. Og løsningen er ret enkel: øv dig i at gøre omfanget på din stemme større. Husk at det tager tid at lære nye ting, så giv ikke op, hvis det ikke lykkedes første gang du forsøger dig med de nye toner.

 

    • Der er også nogen, som egentlig sagtens kan synge de (oftest høje) toner. De synes bare selv, at det lyder skingert eller dårligt på en eller anden måde. Og så hellere synge en anden tone. Det er da heller ikke ret sjovt at synge, hvis man synes det lyder dårligt, men løsningen er altså ikke at synge nogle andre toner… For det første lyder høje toner som regel mere skingert i dit hoved end ude hos os andre. For det andet, hvis du virkelig synger skingert, ja så er svaret at lære at synge lidt mere blødt og rundt. Det gør du blandt andet ved at lukke munden mere op, især på de høje toner.

 

    • Så er der dem, som for det meste synger rent og så ind imellem rammer ved siden af, eller bare ligger i underkanten af den rigtige tone. De kan som regel sagtens høre det og det kan være meget frustrerende. Det skyldes som regel noget sangteknisk, der er lidt i ubalance. Måske bruger du for lidt støtte, måske er nakkemusklerne lige vel spændte, måske åbner du munden for lidt eller måske er tungen for anspændt. Hvis du har ok styr på din sangteknik, så kig dig i spejlet når du synger den sang, hvor det går galt og se om du selv kan finde årsagen. Det burde hjælpe dig videre.

 

Der er dem, der altid synger rent. Det er faktisk ikke ret mange. Vi har alle vores tekniske udfordringer og toner, der indimellem driller. Og som alt muligt andet, så løser det sig først, når vi beslutter at gøre noget ved det.

God arbejdslyst 🙂

Mange hilsner Christina

 

PS – hvis du synes om det du læste, må du meget gerne dele det på Facebook eller andre steder. Bare klik på en af knapperne nedenfor.

 

%d