Warning: Attempt to read property "plugins" on null in /customers/d/b/a/syngbedre.dk/httpd.www/wp-content/plugins/styles/classes/styles-customize.php on line 150

Her skal det handle om ferie og din sangstemme. Jeg hører ind imellem spørgsmålet, om sådan en sommerferie er god for stemmen. Som så meget andet med sang er der ikke et enten/eller svar på det.

Din stemme bor jo i din krop og ofte har dugodt af ferie og at få hvilet ud oven på en travl hverdag. Det er jo derfor vi holder ferie. Har du sunget meget, kan det også være, at din stemme har godt af at hvile og ikke blive brugt så meget. Især selvfølgelig, hvis du kan mærke, at du har brugt den, altså føler dig slidt.

Det at have en god og velfungerende sangstemme er et spørgsmål om balance. Nogle muskelgrupper skal arbejde en hel del, andre skal arbejde så lidt som muligt. Du kan se mere om balancen i kroppen i denne video.

I en travl hverdag er balance ofte ikke det der er mest af, og her er ferien en super mulighed for at få det på plads igen.

Når det drejer sig om de muskler, der skal arbejde meget, ja, så bliver de tit lidt vel afslappede i ferien og der skal lidt genoptræning til bagefter. Støttemuskler skal typisk fintunes.

ferie frø Syng Bedre

Så er der selve stemmebåndene og det kommer lidt an på, hvordan du har brugt dem inden ferien. Blev du lidt slidt og hæs, ja så er det en rigtig god ide med en sangpause. Blev du ikke slidt, så betyder det ikke så meget.

Jeg er også blevet spurgt, om solskin og havvand har betydning for stemmen. Nu er det jo indimellem behersket hvor stort det problem er i Danmark 🙂 men det hænder dog, at vi har sol og varme og strandvejr!

Normalt siger vi, at det er optimalt for din sangstemme ikke at udtørre i mund og halssvælg. Både solskin og havvand kan få dig til at føle udtørret og mærker du det, så kan det være fornuftigt at fugte. Med helt almindeligt vand. Det vil sige: drik masser af vand og tag det roligt med alkohol og kaffe, som også kan udtørre. Kom lidt ud af solen og op af vandet.

Skal du ud at flyve, så vær lige opmærksom omkring aircondition, som hurtigt kan give en sommerforkølelse.

Men altså. Det genopretter sig selv efter nogle dage i mere vanligt klima. Så skal du synge lige efter ferie med sol og hav, så vær opmærksom og træf dine forholdsregler. Og skal du først synge om noget tid, så nyd da solen og ferien og havet!

……

Mange af de meget markante ’regler’ omkring sang gælder især for professionelle sangere, som til en hver tid skal være klar til at kunne synge på højeste niveau. Er det dig, ja så tænker jeg du har dit eget system. Er du på vej ind på den bane, så send mig gerne en mail, så får du nogle tip. I de perioder, hvor jeg synger meget, der lever jeg også meget disciplineret og ’kedeligt’.

God sommer!

 

 

 

 

 

%d