Warning: Attempt to read property "plugins" on null in /customers/d/b/a/syngbedre.dk/httpd.www/wp-content/plugins/styles/classes/styles-customize.php on line 150

Mere sang

Tilmeld dig Syngbedres nyhedsbrev nederst på siden og få en gratis online sanglektion samt guiden

5 trin til en stærke sangstemme

Den sunde sangudvikling

Vi gennemgår alle en naturlig sangundvikling, når vi vil lære at synge og begynder at arbejde med vores stemme. Det er typisk nedenstående trin du skal igennem og det er en fascinerende rejse.

På hvert af trinnene møder du nye udfordringer og det er vigtigt at få den rette opbakning undervejs. Det er meget individuelt hvor længe vi er på hvert trin, det kommer bl.a. an på fysiske forudsætninger, din baggrund, hvor meget du øver dig, folk omkring dig – og meget andet. Giv dig tid til at lære og lad være med at sammenligne dig med andre. Det er din rejse!

På Syng Bedre har jeg valgt at bruge et træ og dets udvikling som symbol på din sanglige udvikling. Det kan bl.a. forklare, hvorfor du skal bruge tid og energi på nogle af de “kedelige” ting. Syng Bedre er mest for dig som er på trin 1, 2 og 3 og dig som har opdaget, at du vist er på usikker grund. Rundt om på siden markerer jeg med de små symboler, hvem den pågældende tekst eller video er tænkt til. Du er selvfølgelig velkommen til at læse med, selvom du er længere eller knapt så langt 🙂

 

Her er udviklingstrinnene:

 

 

Trin 1: Spiren

Her ligger lysten til at synge. Glæden i at udtrykke dig og lysten til at udforske din sangstemme. Måske er det helt nyt for dig? Her ligger også en masse usikkerhed. Kan jeg? Synger jeg rent? Vil de grine af mig? Har jeg hvad der skal til?
Sådan kommer du videre

Trin 2: Den sunde stamme
Du går nu i gang med at udvikle din stemme.
På dette udviklingstrin skaber du stærke rødder og en sund stamme at bygge din sangstemme op på. Det er her du får styr på elementer som holdning, vejrtrækning og støtte. Selvtilliden begynder at få det bedre. Det er også her du bevæger dig ud i dine første musikalske relationer som f.eks. kor eller band.
Sådan kommer du videre

 

 

Trin 3: Grenene kommer til

Nu færdiggør du fundamentet. På dette trin har du styr på rødderne og stammen og bygger ovenpå med klang, artikulation, fortolkning, effekter og mange andre elementer alt efter din valgte musikgenre. Du ved, hvad du kan men er også bevidst om, hvad du mangler at lære. Du er en ganske erfaren sanger og tryg ved at synge sammen med andre og måske også solo.
Sådan kommer du videre

 

 

Trin 4: Et blomstrende træ

Du har styr på din sangteknik. Du ved, at et sundt træ skal plejes og er opmærksom på at luge ud i de uvaner, der kommer med tiden. Nu er dit fokus på at udtrykke musikken som du mærker den i sjæl og hjerte. Solist eller holdspiller – det er dit valg.

 

 

På usikker grund

Dette træ er højt og flot. Kronen er kæmpe stor. Det ligner en succes! 

Men kig engang på fundamentet: stammen er spinkel og rødderne korte, kort sagt: der mangler en grundteknik. Der skal ikke meget blæsevejr til at knække dette træ….
Det kunne være dig, som altid har sunget godt naturligt og pludselig løber ind i en livskrise eller blot bliver ældre og nu mærker, at stemmen ikke bare fungerer længere. Du har ikke redskaberne til at gøre noget ved det – men det er heldigvis ikke for sent at styrke fundamentet. Start meget gerne ved trin 2, selvom det kan være frustrerende.

%d