Warning: Attempt to read property "plugins" on null in /customers/d/b/a/syngbedre.dk/httpd.www/wp-content/plugins/styles/classes/styles-customize.php on line 150

Jeg ved ikke om du er faldet over nogle af de artikler, hvor man beskriver nogle af de gode ting sang gør ved os? Som syngende ved vi det egentlig godt, for vi har jo mærket det på vores egen krop.

Men hvad er det egentlig helt konkret der sker?

Forleden læste jeg denne artikel, som fortæller om nogle af de måder, hvor sangeres hjerner og kroppe adskiller sig fra andre menneskers. I artiklen er masser af henvisninger til forskningsresultater og det synes jeg egentlig er rart, så det ikke bare er noget vi siger.

Her er nogle af de interessant pointer:

  • Sang er godt for din vejrtrækning og din kondition
  • Sang er godt for dit humør
  • Sang udvikler dine sproglige evner og styrker din korttidshukommelse
  • Sang styrker din evne til at fokusere
  • Sang styrker din evne til at arbejde under pres

De første to pointer dukker jævnligt op i lignende artikler og er ret indlysende. Vi ved jo, at vi træner vores lungekapacitet ved at synge, endda så meget, at sang flere steder bruges som støttebehandling for KOL patienter og astmatikere.

Det med humøret er også noget vi helt fysisk kan konstatere, fordi vi har fundet ud af, at sang udløser lykkehormonet oxytocin hos os. Så det med glæden er altså en fysisk ting. Interessant nok også hos professionelle sangere, det tager altså ikke af med rutinen. (Og det er jo ret skønt).

Sangerens hjerne

Sangerens hjerne – er den virkelig anderledes?

 

De næste tre pointer var nye for mig, men når jeg tænker over det, ja, så ved jeg det jo godt. Vi arbejder jo meget med tekster og også tekster på andre sprog og selvfølgelig vil det med tiden styrke hjernens sprogcenter. Og korttidshukommelsen, ja, jeg ved ikke med dig, men jeg skal ofte lære udenad, og så er jeg jo nødt til at træne min evne til dette og også udvikle metoder til at huske tekster og melodier.

Evnen til at fokusere og evnen til at arbejde under pres, jo tak. Det kommer selvfølgelig især i forbindelse med koncerter. 

At være i stand til at lukke alt uvæsentligt ude og blot fokusere på den næste sang, at få sangteknikken til at fungere og få musikken til at flyde. At skabe kontakt til publikum. At være 100 % til stede i netop dette øjeblik. Det er jo helt nødvendigt for at skabe gode koncertoplevelser.

Og nogle gange er situationen jo mindre end optimal: du er ikke helt rask, lyden er en helt anden end til prøven, den sædvanlige makker er syg og du har en vikar med (eller står bare ved siden af en anden end normalt), publikum er ikke helt imødekommende eller nogen sagde noget ubehageligt lige inden du gik på. Og det skal vi også håndtere som sangere. For når først lyset er tændt og vi går på, så er alt andet ligemeget, så handler det om at være tilstede i musikken – og ingen vil høre om årsagerne til, at det bliver mindre end optimalt.

De sidste ting kan lyde barske, men for en professionel sanger er det jo bare vilkårene. Sådan er det at være sanger. Men hvad så i den lange periode, der går før man mestrer alt det her? Hvis man ‘bare’ synger i sin fritid?

Det var der, at artiklen blev rigtig interessant for mig. For samtidig med at den stiller skarpt på alle de gode ting sang gør ved os, så stiller den jo samtidigt skarpt på, hvorfor det ind imellem er udfordrende at være på vej. For når koncertsituationen sætter de her krav til os og vores hjerne måske ikke helt endnu har udviklet de her evner til at fokusere og arbejde under pres, så går det jo nemt ud over din selvfølelse.

Og når du nu hele tiden bliver bedt om at lære nye tekster og melodier og din korttidshukommelse og dit sprogcenter måske ikke endnu ikke er toptrænet, ja så bliver du udfordret og det bliver ret tydeligt, hvad det er du endnu ikke kan.

Men har du læst med her på Syng Bedre, så ved du, at jeg ikke tror på ‘synd for os‘. Tværtimod så viser det her os jo bare, hvad udfordringerne erNår vi går i gang med at synge mere end folk gør flest, så sætter vi os i nogle situationer, der kræver noget mere af vores hjerne og krop. Og fortsætter vi med at øve os i de svære ting, så udvikler hjerne og krop sig, så de kan mestre udfordringen. Det er jo det professionelle sangere har gjort: de er blevet ved, indtil det virkede.

Og det er det Syng Bedre går ud på: at give dig redskaber til at arbejde med det her og styrke de evner, der skal til for at blive en god sanger.…..

 

Er du klar til at arbejde med nogle af sangudfordringerne og blive stærkere i krop og hjerne? Så skulle du da tage og hoppe med på et af sangkurserne. Du kan finde en oversigt over de aktuelle kurser lige her, både online og de mere traditionelle.

Mange hilsner Christina

Sangeres hjerner

 

 

 

 

 

GemGem

%d