Warning: Attempt to read property "plugins" on null in /customers/d/b/a/syngbedre.dk/httpd.www/wp-content/plugins/styles/classes/styles-customize.php on line 150

Hej Christina.

Jeg synger i et par forskellige kor og om sommeren tager jeg på gospel workshop på en højskole i en uge. Når vi skal give koncerter får vi altid at vide, at vi skal huske at smile. Hvis det er nogle sange med go på kommer det helt af sig selv, synes jeg, men her kommer så mit spørgsmål, kan man smile på kommando ? Jeg synes generelt det er svært – for ikke at sige umuligt – at smile samtidig med at man synger, altså undtaget i første eksempel. Har du nogle tips og tricks man kan bruge?

Med venlig hilsen S.

 

Hej S.

Godt spørgsmål – og det enkle svar er ja, man kan godt smile på kommando. Det hjælper dig jo bare ikke så meget.

Så lad mig gå en anden vej rundt. Der er typisk to grunde til at vi beder korsangere om at smile. Den ene er, at det er rarere for publikum, man virker mere imødekommende. Som du er inde på, er det jo bare ikke alle sange, der er glade. Men måske kan du tænke på at udtrykke teksten, at leve dig ind i den – det giver nemlig et nærvær i blikket, som også er interessant for et publikum. “Skrækscenariet” for en korleder er et helt kor, som er så optaget af at synge rigtigt, at de nærmest er hele paralyserede i øjnene og ser gravalvorlige ud.

Den anden årsag er, at det gør noget ved klangen på stemmen, når man smiler. Rent fysiologisk løfter vi kæbebenene (det mærkes især under øjnene) og det giver mere lys i stemmen (bright på engelsk) og gør også, at lyden bærer bedre i rummet – man høres bedre, selvom det ikke er kraftigere.

Prøv at lægge an til et smil (uden at synge), så kan du mærke løftet under øjnene. Prøv det gerne af derhjemme, mens du synger noget helt enkelt – bare for at mærke og høre, hvad der sker.

Måske kan det hjælpe dig at tænke på denne måde, nu ved du i al fald, hvad årsagerne typisk er til ønsket om smil

Jeg håber det hjælper dig videre.

Mange hilsner Christina

 

 

%d