Warning: Attempt to read property "plugins" on null in /customers/d/b/a/syngbedre.dk/httpd.www/wp-content/plugins/styles/classes/styles-customize.php on line 150

Hej Christina

Jeg har et barnebarn på næsten seks år. Han kan ikke synge rent, faktisk synger han ret falsk, men  han synger stadig gerne med, når vi synger sammen, eller når han hører kendte sange i tv. Hans forældres dagligdag er presset, så bortset fra en enkelt sang på sengekanten bliver det ikke til meget sang til daglig.

Min mand og jeg er sammen med vores barnebarn mindst en gang om måneden, og da synger vi gerne med ham. Men hvad gør vi egentlig for at støtte og træne ham, uden at det bliver med det fokus, at han faktisk har svært ved at ramme tonerne?

Vi frygter for, at han snart selv bliver opmærksom på, at han ikke kan og så stopper helt med at synge. Vi synes jo, at der i så fald er en dimension ved livet, han går glip.

Vi har læst, at der er lavet en app, som kan bruges, er det noget? Hvordan styrker man opmærksomheden på at ramme tonerne hos et barn i den alder?

Mvh farmor

Kære farmor

Tak for dit gode spørgsmål. Jeg er rigtig glad for, at I er opmærksomme på det med sangen og jeres barnebarn. Jeg møder ofte voksne, som holdt op med at synge som børn, netop af de årsager du nævner, og nu mangler det i deres liv.

Som du er inde på, skal I have ham til at være opmærksom på tonehøjder. Der er ganske rigtig kommet en fin app Scalecoach, hvor man kan træne sin evne til at synge rent, men jeg synes i høj grad den er rettet til voksne.

Jeg vil råde jer til at lege det mere ind i ham. Der findes en rigtig sød app Blob Chorus, som leger med tonehøjder. Den fungerer på Iphone og Ipad og er ganske gratis. Den kan I have meget skæg ud af – og den vil styrke hans øre for tonehøjder og fornemmelse for melodi.

I kan også lege med, hvor højt op og dybt ned i stemmen I hver især kan komme – ikke nødvendigvis i forbindelse med en sang, men for at lege med stemmen. Så bliver det heller ikke noget, der kan være forkert. Igen er formålet at træne fornemmelsen for tonehøjder og for stemmens kunnen.
Har I et klaver i huset eller andre musikinstrumenter, så tag endelig dem med i jeres sang med ham. Instrumenter er sjove at udforske, både for børn og voksne.

En anden ting I kan være opmærksomme på, er hvordan sangen ligger. Voksne vælger ofte at lægge sangene noget dybere end det passer børns naturligt lysere stemmer, og det gælder også for det vi hører i radioen. Børns svar på det er ofte helt ubevidst bare at synge nogle andre toner, der hvor det bliver svært for dem. Jeg har skrevet om tonearter her: Er fællessang for alle?

 

Bliv endelig ved med at synge med ham.

Mange hilsner Christina

 

%d