Warning: Attempt to read property "plugins" on null in /customers/d/b/a/syngbedre.dk/httpd.www/wp-content/plugins/styles/classes/styles-customize.php on line 150

Kære Christina
Jeg har været korsanger i næsten 43 år og har aldrig haft problemet før, men på det seneste har jeg flere gange oplevet, at jeg pludselig er begyndt at spænde, og at stemmen lukker omkring D. Jeg er sopran, så det er ikke højt for mig. 
Det hjælper ikke blot at støtte mere, så det ville være dejligt med et tip til at slappe af i halsen igen.

Mange hilsner I

Kære I

Det er meget frustrerende, når en ellers velfungerende og rutineret stemme begynder at spænde op. Der kan være indre og ydre årsager til den type spændinger. Ofte er det en kombination. Og ofte er det når livet er lidt vel travlt, at vi får udfordringer med spændinger i halsen. Her kommer nogle bud på, hvor du kan tage fat for at få stemmen i balance igen.

Ydre årsager kan være spændte nakke/halsmuskler. Lav afspændingsøvelser og udstrækningsøvelser af nakke og halsmuskulatur – du har sikkert selv nogle favoritter. Denne øvelse kan hjælpe dig, hvis du er lidt ’vingeskudt’ – og sammenfalden i overkroppen.

Skildpaddeholdning – altså at du stikker hovedet lidt frem som en skildpadde – kan også nemt give problemer med spændte høje toner. Det mærker jeg selv særligt tydeligt, jeg er nødt til løbende at være efter mig selv. Selv et lille ryk fremad med hovedet har en stærk negativ effekt. Hvis man kan overbevise sig selv om at lade være med det, løsner det lynhurtigt.

Se denne video for en demonstration af skildpaddeholdning og hvordan du retter op på den.

Indre årsager til en spændt fornemmelse i struben kan f.eks. være en spændt tunge. Tungen er jo en stor muskel og det bagerste af den sidder fast helt nede ved struben, så derfor kan spændinger i tungen føles presset i din strube. Du skal derfor have strakt tungen ud. En øvelse er at Synge med tungen ud af munden på et mmm. Du kan synge en enkelt sang eller bare en strofe af en øvelse. Du ser ikke køn ud, mens du laver den – men det virker 😉

En sidste ting du kan overveje er om der er lidt højt tryk på stemmebåndene. Det er fornuftigt at arbejde med en sanglærer om den type udfordringer. Du kan dog selv teste øvelsen Syng i sugerør, som er rigtig god! Du kommer fortsat til at arbejde i støttemusklerne og med stemmen, men presset på selve stemmen lettes.

Syng Bedre med sugerør

 

Det er ret enkelt: Tag et sugerør (gerne et tykt sugerør) mellem læberne og syng. Det kan være glidetoner op og ned, små strofer eller enkle sange. Jeg bruger den øvelse, når jeg kan mærke, at jeg arbejder lidt rigeligt og anstrenger mig lidt for meget. Så kommer tingene på plads igen 🙂

Jeg håber en af øvelserne, eller sandsynligvis en kombination af dem kan hjælpe dig.

Mange hilsner Christina

 

 

GemGem

%d