Warning: Attempt to read property "plugins" on null in /customers/d/b/a/syngbedre.dk/httpd.www/wp-content/plugins/styles/classes/styles-customize.php on line 150

Jeg får jævnligt mails fra fritidssangere, der vil vide, hvordan de bliver bedre sangere. Og spørgsmålet er ofte formuleret netop sådan: Hvordan bliver jeg bedre til at synge?

Og her kunne jeg jo svare: du murer dig inde i et øvelokale og så går du igang med at synge, lave sangøvelser, optage dig selv, lytte, øve noget mere, finder en god lærer, øve noget mere, synge nogle koncerter, synge i et kor, øve noget mere, lære noder, lære at spille et instrument, øve noget mere – osv.

Men det er ikke helt realistisk i dit liv, vel? 

Og måske er det heller ikke det, du spørger om. Du vil bare blive bedre til at synge, ikke nødvendigvis blive professionel sanger?

Forskningspsykologen K.A. Ericsson har undersøgt, hvad det egentlig kræver at blive rigtig god til noget, at mestre det, om du vil. Og noget tyder på, at vi lander omkring de 10.000 timer.

Hvis du vil læse mere om det, kan du finde mere i forfatteren Malcolm Gladwells bog Afvigerne, hvor han fortæller om flere folk vi kender som rigtige dygtige til noget specifikt, og hvordan de egentlig blev det – dygtige altså. Her er de mange timer en vigtig faktor.

Men jeg tænker ikke umiddelbart, at du har 10.000 timer til at øve dig i at blive god til at synge? Det er ok – med mindre du vil være professionel sanger, så skal du finde de mange timer….

sangbøger

 

Teorien om de 10.000 timer kender vi især fra elitesportsfolk og fra professionelle musikere. Gentagelse og tid må der til. Men ikke hvilken som helst gentagelse. Forleden faldt jeg over denne rigtig spændende artikel: How to Become Great at Just About AnythingEksemplet er sang og den handler bl.a. om de mange timer – men går lidt mere nuanceret til det og introducerer begrebet deliberate practice – det vi kan kalde fokuseret øvning (der ligger mere i det, men for nu er dette dækkende).

Det emne – fokuseret øvning – er altså meget, meget interessant. Og det er ofte det jeg vender tilbage til, når jeg får spørgsmålet Hvordan bliver jeg bedre til at synge. For det første du kan gøre, er at finde ud af, præcis, hvad du gerne vil blive bedre til. At styre din vejrtrækning? At synge høje toner? At fortolke en sang?

Måske siger du så: ja tak, det hele. Ok, men hvad er så det næste skridt du skal nå? Nogle ting er mere grundlæggende og nogle er mere avancerede. Hvis du ikke har styr på vejrtrækningen, så får du aldrig overblik over fortolkningen. Er du i tvivl om, hvad der er grundlag for hvad i din sangudvikling, så har jeg lavet et overblik her(Ofte er det netop det en god sanglærer kan hjælpe dig med, men du kan faktisk også selv finde det næste skridt med lidt realisme og kritisk sans)

Her vender vi tilbage til fokuseret øvning, for det er det vigtigste nu: vælg dit fokusområde, f.eks. vejrtrækning, og så blive ved med at øve dig på det, til det fungerer. Altid. Hvis jeg vækker dig midt om natten. Når du synger i kor. Når du synger solo. Det tager tid, måske flere måneder. Og det kan være frustrerende undervejs. Men tiden og energien er godt givet ud, for med fokuseret øvning lærer du virkelig tingene. Det kommer til at sidde på rygraden og så bliver du en bedre sanger.

Det der ikke virker, det er at synge de sange du holder af igennem en syv, otte, ti gange uden at tænke nærmere om, hvad du vil have ud af det. Det kan selvfølgelig være hyggeligt og sjovt, men det gør dig ikke til en bedre sanger. For det er ikke fokuseret øvning.

 

Her er en udfordring til dig: Hvis du gerne vil være en bedre sanger, så udvælg det næste skridt for dig og brug 15 minutter hver anden dag de næste 2 uger på at blive bedre til netop det. Hvis du ikke ved, hvordan du skal arbejde med din udfordring, så tjek Syng Bedres youtubekanal, der ligger små øvevideoer til mange forskellige sangudfordringer. Lav gerne en før og efter optagelse af dig selv, hvor du synger en sang du kender godt. Og lyt så om to uger, om du kan høre forskel. Men husk: det er 15 minutters fokuseret øvning på netop den detalje hver gang 🙂

 

Rigtig god øvelyst – mange hilsner Christina

Fokuseret øvning

 

 

 

 

 

 

 

GemGem

%d