Warning: Attempt to read property "plugins" on null in /customers/d/b/a/syngbedre.dk/httpd.www/wp-content/plugins/styles/classes/styles-customize.php on line 150

Jeg ved det ikke. Men jeg tror det ikke. Jeg tror nærmere, at din krop har opbygget dårlige vaner gennem årene. Vaner, som ikke matcher de krav din sangstemme stiller. Måske er du for anspændt, måske er dine muskler ikke så stærke som de har været. Og så er din krop ikke så hurtig til at restituere, altså hele sig selv, som den var, da du var yngre. Vejrtrækningsmuskulaturen er også blevet lidt trægere i det.

Men nej, jeg tror ikke du er for gammel til at synge – dine forudsætninger har bare ændret sig, i forhold til da du var yngre.

ældre sanger

De bedste fysiske forudsætninger for at synge er:

  • At du har en rank holdning
  • At din brystkasse er fleksibel og bevægelig (så lungerne kan fyldes op med luft)
  • At dit nakke/halsområde er afslappet og bevægeligt
  • At du er fleksibel i ansigtsmusklerne
  • At du trækker vejret dybt
  • At du har kontakt til dine mave og lændemuskler

Og netop de områder er tit udsat, når du bliver ældre. Nogle (især kvinder) udvikler ”grevindepukkel”, hvor man skyder hovedet frem. Det betyder et stort pres på din strube, hvor du producerer lyden og medfølgende lille lyd og sværere ved at nå de høje toner. Er årsagen osteoporose, er det svært at gøre så meget, men ofte skyldes det ganske enkelt en dårlig holdning. Ret dig op, så fungerer stemmen meget bedre. (og ja, det kræver kræfter at stå rankt)

Nogle (især mænd) udvikler ”tyrenakke” og en anspændt brystkasse. De er tit meget stærke, men meget lidt fleksible i nakke og brystkasse-området. Rent sangmæssigt betyder det, at det er sværere at få nok luft ind og at det kan blive svært at nå de høje toner.

I det hele taget udvikler mange med årene kroniske spændinger i nakkeområdet – og det giver hovedpiner, problemer med bevægelighed i armene – og begrænser din stemme. Der er altså mange gode grunde til at gå i gang med afspændingsøvelser, selvom det ikke just er behagelig i starten.

Nogle holder op med at bevæge ansigtsmusklerne ret meget. Andre slapper for meget af i mavemusklerne og får rygproblemer. Muskelaktivitet bliver mere krævende med årene, vores grundform er ganske enkelt lavere. Og det kan du med det samme høre på din sang. Den kan blive en bleg version af, hvad du kunne som yngre. Men det er ikke, fordi stemmen ikke virker mere. Dine stemmebånd har det sandsynligvis fint. Men resten af din krop er naturligvis påvirket af levet liv. Og det kan jo ikke være anderledes.

…….

Så det vigtigste for dig at vide er:

Nej, du er ikke blevet for gammel til at synge, men præmisserne er nogle andre, end da du var yngre.

Skal du synge på samme niveau, skal du arbejde meget mere. Vil du ikke arbejde mere, må du synge på et andet niveau end tidligere. Old boys hold i sport kan sagtens være gode hold – men træneren og spillerne er alle indforstået med, at vilkårene er nogle andre, end da man var yngre. Det gælder også sangen

Og så alt det positive: din erfaring, din nodekendskab, din livsviden i øvrigt – den går ingen vegne, så nyd, at du har opbygget en erfaring, som de helt unge ikke har.

God sanglyst!Christina Holm Dahl

Kærlig hilsen Christina

 

…….

Det er aldrig for sent at få styr på din grundlæggende sangteknik, så du ikke er afhængig af en god dag, men altid kan få stemmen til at fungere. På onlinesangkurset Få styr på din sangteknik lærer du alle grundprincipperne, så din stemme kan holde længere.

 

 

GemGem

%d