Warning: Attempt to read property "plugins" on null in /customers/d/b/a/syngbedre.dk/httpd.www/wp-content/plugins/styles/classes/styles-customize.php on line 150

Er du også en af dem, der siger at du ikke kan øve hjemme fordi du ikke kan læse noder/ikke har noget klaver/ikke ved hvordan du skal gøre? Og kan du godt mærke, at dine kormakkere/medmusikere synes det er liiiidt irriterende, at du stadig ikke har fået styr på det der sted….

Her er løsningen:

10 øvetips til dig, der siger du ikke kan øve hjemme fordi du ikke kan noder eller ikke kan spille din stemme igennem på et klaver.

  1. Start med teksten. Ved du hvad du synger? Læs teksten højt for dig selv. Forstår du alle ord? Hvis det er på et fremmedsprog, så slå dem op (brug f.eks. Google translate). Kan du udtale alle ord? Ellers marker ordet og spørg en, der kan.
  2. Lyt til en indspilning. Ofte kan du finde en indspilning af den pågældende sang. Måske med et andet kor (eller band). Prøv på Youtube eller Spotify. Det er en virkelig god måde at få en fornemmelse af sangen på.
  3. Analyser musikken. Hvordan er sangen opbygget? Hvor ligger melodien? Er der noget, der gentager sig? Gentager nogle dele sig i andre stemmer? Er der sære akkordskift eller ændringer i taktart? Er der gentagelsestegn eller andre tegn du skal holde øje med?
  4. Find dine start-toner. Hver eneste gang du har en indsats, skal du vide, hvorfra du finder tonen. I starten måske fra korlederen? Er der klaverakkompagnement, så måske derfra? Blev din starttone lige sunget i en anden stemme? Hvis i tvivl, så marker stedet og spørg din korleder.
  5. Syng ikke kun gennem de dele du allerede kan. Åh, det er skønt at synge det vi allerede kan. Men det er faktisk ikke øvning, vel? Brug noget krudt på at kigge nærmere på det du ikke I længden bliver det altså sjovest 🙂
  6. Løs de problematiske steder. Pil det fra hinanden. Start med det du kan – måske kan du synge melodien uden tekst og uden fokus på rytme? Når tonehøjderne sidder, så prøv at se om du kan få rytmen på plads. Og så teksten. Og dynamikken (kraftigt/svagt osv.). Og styr på vejrtrækningerne. Hvis der er noget du ikke kan løse, så bliver du på denne måde klar over præcis hvad problemet er, og så bliver det altså meget nemmere at bede om hjælp.
  7. Arbejd dig baglæns. En klassiker: vi kan starten virkelig godt, men efterhånden bliver det mere usikkert. Måske kan du dele sangen op i dele, f.eks. ABCDE. (Vers 1, vers 2, omkvæd, osv., som det nu giver mening for din sang). Prøv så at starte med den sidste del E og øv på den. Når det fungerer, så tager du fat i den næstsidste D og sætter derefter D og E sammen. Arbejd videre på den måde.
  8. Syng din stemme indenad. Gennemgå din stemme indeni hovedet. Det er en sjov evne vi har, det med at synge indenad. Og du kan gøre det hvor som helst: på vej på arbejde i bussen, når du vasker op (der kan du også synge højt), når du køber ind, osv. Dog lige en ting: det er stort set umuligt at synge indenad, hvis der er anden musik i baggrunden.
  9. Brug din blyant. Skriv problematiske steder ind i din node under prøven. Så kan du huske dem, når du øver hjemme. Noter selvfølgelig også de anvisninger korlederen giver 🙂
  10. Bare gør det. Rigtig ofte gider man ikke rigtig gå i gang med at øve. Og lige så ofte går det faktiske rigtig fint, når man først kommer i gang. Et tip: Skriv øvetider i din kalender og sæt så æggeuret på 25 minutter, hvor du skal øve. Det kan de fleste af os overskue. Så er du i gang og så går det altså som regel helt fint. Og husk, hvor glad du bliver, når du er hende/ham med det store overskud til næste prøve 🙂

 

Denne liste er oversat og bearbejdet af Christina Holm Dahl /Syng Bedre fra denne liste af Doreen Fryling

 

 

GemGem

%d