Warning: Attempt to read property "plugins" on null in /customers/d/b/a/syngbedre.dk/httpd.www/wp-content/plugins/styles/classes/styles-customize.php on line 150

Hvis du vil have kontrol over din sangstemme, er du nødt til også at have styr på din vejrtrækning. Først og fremmest skal du lære den dybe sangvejrtrækning og når du kan den, er næste trin at planlægge, hvor du vil trække vejret i den enkelte sang.

Tænk helt konkret: vil du synge en linje pr. vejrtrækning, har du brug for en vejrtrækning midtvejs og i så fald hvor, eller kan du i virkeligheden synge to linjer på en vejrtrækning?

Typisk trækker vi vejret pr. automatpilot – og så bliver det tilsvarende tilfældigt, om vi egentlig har luft nok til linjen.

Det er helt individuelt, hvor meget luft vi har og dermed hvor meget vi har brug for at trække vejret. Med træning får du selvfølgelig mere luft og bliver bedre til at styre, hvor meget du bruger, men du skal stadig bestemme dig til, hvor du vil trække vejret.

Synger du i kor, er det typisk bestemt på forhånd, hvor du må trække vejret. Overhold aftalerne om vejrtrækning, det får musikken til at glide meget bedre. Skriv det ind i din node, så hjælper øjnene dig også med at huske.

I kor taler vi ofte om korisk vejrtrækning, det betyder at dirigenten gerne vil have sanglinjen længere, end hvad der kan lade sig gøre for korsangerne. Så skiftes I til at trække vejret, så tyst som muligt. Aftal med din sidemand, hvad I gør.

Når du ved, hvordan du skal prioritere din luft, er det meget lettere at finde energi til levende fortolkning og få musikken til at glide. Du bliver ikke overrasket over høje toner eller mangler luft til de sidste to toner.

——-

 

Vil du lære mere om at få styr på din vejrtrækning, så kig nærmere på kurset i grundlæggende sangteknik.

 

 

 

 

%d