Warning: Attempt to read property "plugins" on null in /customers/d/b/a/syngbedre.dk/httpd.www/wp-content/plugins/styles/classes/styles-customize.php on line 150

Vejrtrækningen er et vigtigt redskab for at få din sang til fungere. Den skal være dyb –  og fornemmelsen er, at du ”trækker vejret med maven”. Du kan selvfølgelig kun trække vejret i lungerne, men billedet er godt at bruge.

En sangvejrtrækning ligger altså lidt dybere i kroppen end den almindelige vejrtrækning. Heldigvis er vi født med den dybe vejrtrækning som refleks, det ser du tydeligt på grædende babyer. Mange af os glemmer den, som årene går, så der kan være brug for nogle øvelser til at finde den dybe vejrtrækning frem igen.

Det er lettest at finde den dybe vejrtrækning liggende på ryggen med bøjede ben, så lænden rører gulvet. Her kan du eventuelt lægge en hånd på maven og ”sigte” efter maven med indåndingen. Det er vigtigt at være opmærksom på, at du ikke spænder i nakke og skuldre.

Du skal nu overføre den dybe indånding til stående stilling og kombinere den med den gode holdning. Igen er det en god idé at lægge en hånd på maven for at etablere en kontakt til maven, samt være opmærksom på at holde skuldrene i ro.

Her er en øvelse, som kan hjælpe dig med at træne den dybe vejrtrækning:
Begynd med at slippe mavemusklerne og pust al luft ud uden at falde sammen. Træk derefter vejret ind mens du inde i hovedet tæller roligt til fem. Hold vejret mens du tæller til fem og pust derefter ud, mens du tæller til ti – også inde i hovedet. Gentag øvelsen 3 gange i træk, hold en kort pause og gentag derefter hele øvelsen.

Det er vigtigt at bruge alle 5 til indåndingen, selvom du synes du har nok luft efter 2½. Ellers får du ikke aktiveret dine mellemribbens-muskler nok og derved gjort din brystkasse så stor som mulig.
Sagt helt enkelt: Så får du ikke nok luft til at kunne synge, så man virkelig kan høre forskel.

Ved udåndingen skal du være opmærksom på, at kroppen ikke falder sammen – du er jo ikke en oppustelig dukke!

Den del af øvelsen, hvor du holder vejret, er et forstadie til at arbejde med støtte. Når du gentager øvelsen får du indøvet en vis automatik og kondition, derfor gentagelserne.

 

OBS: Mange mennesker er ikke vant til at ilte kroppen så meget, så du skal være opmærksom på evt. overiltning/svimmelhed. Det er ikke skadeligt men hvis du bliver svimmel, så sæt dig ned og hold en pause til det går over.

——-

Vil du lære mere om at få styr på din vejrtrækning, så kig nærmere på kurset i grundlæggende sangteknik.

 

 

%d