Warning: Attempt to read property "plugins" on null in /customers/d/b/a/syngbedre.dk/httpd.www/wp-content/plugins/styles/classes/styles-customize.php on line 150

Når du synger solo og ikke i kor, kan det være mindre vigtigt at sætte en præcis mærkat på, hvilken stemmetype du er. Det vigtigste er, at du vælger sange du synes om og som passer til din stemme. Ofte kan en sang flyttes til en toneart, der passer til dig. Hvilken stemmetype du er, afhænger af hvordan du er bygget, altså bl.a. af, hvor lange dine stemmebånd er. Det kan man ikke uden videre lave om på – men der er masser af muligheder for at arbejde med selve klangen, altså hvordan din stemme lyder.

Alligevel kan det være meget fornuftigt at have en fornemmelse for, hvor du selv ligger, for at gøre det lidt nemmere at vælge sange og hvor de skal ligge. Traditionelt bruger vi betegnelserne sopran, mezzosopran og alt for kvinderne (oppefra og ned) og tenor, baryton og bas for mændene (oppefra og ned). De betegnelser handler om, hvad der som udgangspunkt ligger bedst for dig, altså hvor din stemme fungerer bedst.

Synger du med et band, er det muligt, at du ikke frit kan vælge, hvor sangen skal placeres. Nogle tonearter er vanskeligere end andre at få til at fungere på instrumenterne – enten fordi de er sværere at spille eller fordi de bare ikke lyder godt på det instrument. Her må I handle lidt og indgå nogle fornuftige kompromisser. Men det er altså helt ok, at du ikke kan synge sangen der, hvor guitaristen i første hug synes den skal ligge. Sig til, for en forkert placeret sang slider din stemme, og kommer i øvrigt aldrig til at lyde rigtig godt!

For øvrigt: du kan sagtens udvikle både de høje og de dybe toner. Alter og basser kan godt have gode høje toner, selvom stemmen fungerer bedst i det dybe!

 

PS: nogle gange forelsker man sig i en sang, der bare ikke fungerer for ens stemme. Det er voldsomt irriterende, jeg ved det! Men så må man finde en forrygende indspilning at lytte til.

 

%d