Når du skal i gang med sangen igen efter en friperiode, f.eks. ferie, kan det være temmelig frustrerende. Du kan sjældent det, du kunne inden ferien. Der er færre høje toner, man bliver hurtigere hæs og vejrtrækningen halter også lidt efter. (Fortsæt selv listen 😉 )
Der er ingen vej uden om: i gang med genoptræningen. (du får den korte opskrift til sidst i artiklen.)
Og her er det rigtig klogt at gå ind og kigge på ’vide, vove, gøre’ balancen. (Læs mere om principperne her).
Din viden er nok ca. den samme som inden ferien. Du skal lige huske nogle ting, hvordan var det lige med den dybe vejrtrækning, hvor er min støttemuskler, osv.
Din voven er sikkert også grundlæggende den samme, men bliver muligvis påvirket af, at din stemme måske ikke helt fungerer.
Men fat mod – det er nemlig gøre, der er synderen.
Vi skal nemlig ind i muskelarbejdet
– og du skal have hovedet med. Når du er i god sang-form, så kører vejrtrækningen af sig selv, din holdning er i orden og støttemusklerne gør hvad de skal – det sidder på rygraden. Så kan du koncentrere dig om at lave musik og lige tænke teknik på særligt vanskelige steder.
Men når du går i gang efter en ferie, er der nærmest ingenting på rygraden. Så hiv de enkleste sange frem og fokuser i første omgang på din holdning, at der ikke har sneget sig nogle mærkelige spændinger ind. (Her er en video om god holdning). Vær superbevidst om at få tingene på plads igen. Så kan du arbejde videre med din dybe sangvejrtrækning. (Her er en video om sangvejrtrækning). Er den blevet overfladisk? Glemmer du at have styr på, præcis hvor du trækker vejret, så det bliver lidt tilfældigt? Igen, tag en helt enkelt sang uden tekniske udfordringer, og tag kontrol over din vejtrækning. Det hænger jo ret tæt sammen med din støtte, så den skal du også tjekke. (Her er en video om støtte). Og det er ofte den største synder. Vi glemmer simpelthen, hvad det er for et fint muskelsammenspil der skal til.
Og nu kommer det med alle gentagelserne:
Du skal blive ved, hver dag, i måske 2-3 uger, for at komme i form igen. 20 minutters fokuseret øvning (og med det mener jeg, at du er efter din krop og dine muskler med at gøre det, du godt ved) hver dag gør rigtig meget ved det. Og er det urealistisk, så find 20 min. 2-3 gange om ugen, det vigtigste er, at du holder ved. Og så skal du lukke for ørerne, for i den første uge lyder det sandsynligvis ikke særlig godt 😉 Du skal i stedet lytte i kroppen og blive glad for, når de enkelte dele begynder at virke igen. I uge 2 kan du begynde at lukke ørerne op og samtidig have opmærksomhed i kroppen. Så kan du sikkert ’høre’ at krop og stemme, begynder at arbejde sammen. I uge 3 er du ved at være tilbage i vant form og klar til en super sæson.
Sådan gør du:
- Først: Skriv dine øvetidspunkter de næste 3 uger i din kalender – dette punkt er det allervigtigste, ellers kommer øvningen ikke til at ske….
Dag 1:
- Vælg dig en helt enkelt sang, f.eks. I skovens dybe stille ro.
- Syng den igennem og tjek, at du står ordentligt og ikke spænder sære steder.
- Planlæg vejrtrækningen – skriv den evt. ind i teksten.
- Syng sangen igennem med fokus på at overholde vejrtrækningen.
- Syng sangen igennem med fokus på at få støttet alle fraser fra start til slut og at give lidt ekstra, når de høje toner kommer.
- Tjek igen op på spændinger særligt i nakkeområdet.
- Vær opmærksom på, at der ikke er noget der gør ondt – det skal ikke gøre ondt at synge.
Dag 2 vælger du en anden sang og gør præcis det samme.
Dag 3 vælger du en anden sang og gør præcis det samme.
Dag 4 – nu tror jeg du har fanget den 😉
……
Jamen jamen, det er da alt for enkelt? Nej, for det er faktisk ikke svært at synge, der er bare nogle grundlæggende principper du skal forstå. Og så skal du være konsekvent og holde ud og give kroppen den tid den har brug for for at lære. Det er derfor professionelle musikere øver sig i så lang tid, også når de er færdige med deres uddannelse. Ingen hokus pokus, men en masse knofedt og sved 😉
Jamen hvad nu hvis jeg ikke kan det grundlæggende du nævner? Start lige med at kigge på videoerne her. Det er nogle af principperne. Og så læs rundt omkring på Syng bedres side, der er masser af viden om sang og også forskellige kursustilbud.
Igang med dig – og rigtig god sangsæson 🙂
God sanglyst!
Kærlig hilsen Christina