Warning: Attempt to read property "plugins" on null in /customers/d/b/a/syngbedre.dk/httpd.www/wp-content/plugins/styles/classes/styles-customize.php on line 150

Forleden havde jeg en lille gruppe dejlige mennesker på besøg i mit sanglokale til en hel undervisningsdag med sang. Vi kom godt omkring og snakkede en hel del om det her med stemmeregistre og knæk i stemmen. Hvilke udfordringer man hver især oplever, hvordan man får det til at virke og hvilke musikalske valg man træffer undervejs.

Undervejs gik det op for mig, at det er et af de emner, som bare er meget nemmere at arbejde med, når vi i samme lokale. For der er så mange hvis’er og men’er – men vi giver det et skud her alligevel 🙂

Det med de registre og knæk i stemmen. Det er på sin vis den store lyserøde elefant i rummet når vi synger. For rigtig mange, særligt kvinder og særligt alter, oplever jo, at midt i stemmen, så er der et knæk. Og går du højere op, ja så er der ingenting. Eller en lillebitte tynd stemme. Og mærkeligt nok snakker vi ikke rigtig om det, selvom flertallet har det sådan, den her fornemmelse af, at man har 2 sangstemmer. Jeg tror det er fordi, det hurtigt bliver temmelig indviklet at forklare – og så lader vi være. 

Men derfor er den der jo stadigvæk, den lyserøde elefant. Så du skal have en forklaring på, hvad det overordnet handler om. Jeg har derfor lavet en video, hvor jeg demonstrerer randregisteret eller den lyse del af stemmen. Hvad det er og hvordan du kan få hul på det, hvis stemmen slet ikke vil derop. Jeg ville elske at kunne lave en video med den hele og fulde forklaring, som du straks kunne omsætte til øvelser. Men den forklaring findes ikke, ikke sådan at den matcher alle. Så jeg håber, at du kan bruge de input der er i videoen og samtidig bruge din sunde fornuft og mærke efter, om det også holder for netop dig. Du kan se videoen her.

 

Rigtig god øvelyst! Christina Holm Dahl

Kærlig hilsen Christina

 

 

GemGem

%d