Warning: Attempt to read property "plugins" on null in /customers/d/b/a/syngbedre.dk/httpd.www/wp-content/plugins/styles/classes/styles-customize.php on line 150

Vi har alle sammen hørt, at det er vigtigt at trække vejret dybt når man synger – og flere af os har fået at vide, at vi skal trække vejret helt ned i maven. Det sidste er noget ævl!

Rent fysiologisk kan det ikke lade sig gøre at trække vejret i maven, det foregår i lungerne. Grunden til, at sanglærere alligevel ofte siger det er, at det ser ud som om luften kommer ned i maven. Ved en god sangervejrtrækning buler maven ud og ser ud som om den er fyldt med luft. Det der sker er, at lungerne fyldes med luft og alt det der ellers ligger der, hvor lungerne nu fylder, presses nedad. Desuden slapper mavemusklerne af – og det får også maven til at fylde lidt mere.

Men hvorfor er det så vigtigt at snakke om vejrtrækning?

Vi kan vel alle sammen trække vejret helt uden at tænke over det?

Ja, det kan vi, i al fald den vejrtrækning vi kan kalde den passive vejrtrækning. Den er fint til hverdagsbrug og kræver heller ikke særlig fokus. Den er bare ikke ret egnet til at synge med. Vi får for lidt luft i lungerne og giver for hurtigt slip på det igen. Det betyder, at vi ikke har nogen reserver at tage af, når der kommer lange linjer i sangen eller der dukker høje toner op, som kræver ekstra luft.

Så vi har brug for en særlig vejrtrækning til at synge på. Den kalder vi den dybe vejrtrækning eller en aktiv vejrtrækning. Her går det ud på at fylde lungerne helt op med luft i et rimeligt hurtigt tempo og herefter prioritere udåndingen, sådan at luften først slipper op, når det passer med sangens linjer.

Når du trækker vejret dybt, vil du måske opleve, at du kommer til at løfte skuldrene. Det er meget almindeligt, men prøv at undgå det, det giver dig ikke mere luft i lungerne, nærmest tværtimod. Tjek i et spejl , om du kan trække vejret dybt uden at løfte skuldrene.

Jeg har lavet en kort video, hvor jeg viser, hvad jeg mener. Den finder du her.

Det med at prioritere udåndingen handler både om opmærksomhed og om at bruge dine støttemuskler. De sidste gemmer jeg lige til en anden gang, men opmærksomheden er mindst ligeså vigtig. Det hjælper rigtig meget på at have luft nok, hvis du er opmærksom på hvor lang linjen er, inden du begynder at synge. Typisk kommer vi først i tanke om det, når problemerne opstår – og det er lidt sent. Det godt brugte Mærsk-citat: Rettidig omhu! har også sin berettigelse, når det gælder vejrtrækning.

Som en øvelse kan du prøve at trække vejret ind (gerne gennem næsen), mens du tæller til 5 (inde i hovedet), hold så igen på vejret, mens du tæller til 5 og ånd til sidst ud (gennem munden), mens du tæller til 10. Det kan du gøre 3-4 gange i træk. I starten mangler du måske luft, men se om lidt fokus ikke gør det bedre. Undervejs skal du huske det med skuldrene og i øvrigt være opmærksom på, at du ikke spænder unødvendigt i musklerne rundt omkring.

Hvordan ved du så, om du bliver bedre?

Lav øvelserne hver dag i en uges tid, så du bliver rigtig tryg ved dem. Du vil med det samme kunne mærke forskel. Husk dog også, at når muskler skal lære noget nyt, tager det 600 (!) gentagelser, før de har lært det. Så skal det blive rigtig godt, skal du blive ved med at lave øvelserne i et stykke tid.

 

Og det er egentlig ikke så dumt
– tænk at bruge 5 minutter hver dag bare på at trække vejret!

 

 

%d