Hvorfor skal man overhovedet lære noget nyt?
Når tingene går godt, tænker vi ikke så meget på at lære noget nyt – det virker jo! Om det er vedligehold af bil eller cykel eller af din stemme, så kører det derud af og apparatet virker.
Men (og du kender mig måske efterhånden godt nok til at vide, at der kommer et men…)Ind imellem holder det op med at virke. Hvis vi nu tager cyklen som eksempel. Den kører jo meget godt, sådan i hverdagen, især hvis den er helt ny. Når det er en ældre eller brugt model, tja, så er der lidt skavanker, men dem lever vi med.
Den har måske også sine særheder, den cykel. F.eks. er der lige noget med, at når man skifter til 3. gear, så skal man lige være varsom for, at det går ordentligt på plads. Den kunne måske også trænge til et nyt dæk og lidt smøring her og der, men alt i alt, så går det fint.
Man kommer jo fremad. På cyklen, altså. Det er ikke så sjov i modvind, men sådan er det jo. Eller er det?
Tja, modvind på cykelstien ville vi nok alle sammen gerne fikse 🙂
Men bortset fra det: pointen her er, at sådan en cykel skal vedligeholdes for at blive ved med at kunne bringe dig fremad. Den skal smøres og have nye dæk – og indimellem, ja, så er det det store eftersyn, der skal til.
Nogle af os får ikke lige passet det vedligehold og så en dag, så kan cyklen ikke mere. Så bryder skidtet sammen og så kører du ikke længere, sådan uden videre varsel. Måske kan den ordnes med nogle justeringer. Måske skal der et større eftersyn til. Og måske er vi ude i en hovedrenovering, hvor alt skal pilles fra hinanden, smøres og sættes rigtigt sammen igen.
Hvis det var en cykel – tja, så ville man måske overveje at købe en ny i stedet for den hovedrenovering. For kan det nu betale sig? Kan den overhovedet komme til at virke igen? Er løbet (!) ikke bare kørt?
Jeg ved det ikke, for jeg er ikke cykelsmed. Men sæt lige ’stemme’ i stedet for cykel. Stemmer ved jeg nemlig en del om. Og forestil dig det her:
Så bryder skidtet sammen og så kører du ikke længere, sådan uden videre varsel.
Det går ikke vel. Vi kan jo ikke bare købe en ny stemme, så alternativet er at holde op med at synge! Argh.
Så vi er nødt til at passe vedligeholdet af den stemme lige så godt som en højt elsket cykel. Det er bare ikke altid vi når det. For der er så meget. Men nu i denne tid, så har jeg en opfordring til dig:
Det er forår lige om lidt (Jo, det er! Den sne går væk lige om lidt 🙂 ) og så skal du alligevel have gjort cykel (eller bil) forårsklar. Tag lige sangstemmen med ved samme lejlighed, og lav et forårseftersyn. Her kommer en tjekliste – suppler gerne selv 🙂
Forårseftersyn for sangstemme:
- Bliver du hæs?
- Fungerer din vejrtrækning, så du har luft nok til de lange linjer?
- Har du power nok på de høje og de dybe toner?
- Er stemmen tæt og klangfuld?
- Ved du, hvordan du laver god opvarmning – og får du gjort det?
- Er du en konstruktiv kritiker for dig selv?
- Er din metode til at lære nye sange god nok til det du har brug for?
- Har du en god struktur for at få øvet dig på sang?
- Synger du i de sammenhænge du allerhelst vil?
Er der noget, der halter, så gå ind på Syng Bedres blog og søg på problematikkerne, der er forslag til hjælp til selvhjælp til det meste.
Og vil du have min hjælp indover, så er der gode muligheder i kursustilbuddene. F.eks. giver onlinekurset Få styr på din sangteknik dig en rigtig god fornemmelse for den grundlæggende sangteknik, så du ved, hvordan stemmen hænger sammen og hvilke greb du kan skrue på.