Kender du det her: Du står derhjemme og skal til at øve dig på det korarrangement, I lige er begyndt at lære i dit kor. Du oplever måske, at det er sværere at lære din korstemme, når du står alene derhjemme. Det er helt modsat til den oplevelse du har, når du synger sammen med de andre i koret – der går det hele meget lettere!
Hvis du kan nikke genkendende til ovenstående, er du ikke alene. Vi hjælper og støtter hinanden mere end vi tror, når vi synger sammen i kor. De fleste kor har også en dirigent, der tager ansvaret for indstuderingen og samtidig sørger for at skrue læringsprocessen sammen på en overskuelig måde. Vi befinder os altså i en helt anden øvesituation, når vi er derhjemme. Det kan derfor være ekstra svært at øve, hvis man ikke er den store nodelæser, eller hvis man ikke har et klaver til rådighed.
Heldigvis er der masser af hjælp at hente på nettet. Der findes nemlig forskellige hjemmesider, hvor du kan høre lydfiler fra kendte korværker. Fordelen ved disse hjemmesider er, at du kan høre lige præcis din korstemme, både alene eller sammen med de andre stemmer. De fleste af disse hjemmesider har også indbygget specielle afspilningsfunktioner (f.eks. temporegulering), så du har mulighed for at tilpasse din øvning.
Vi starter med at kigge på hjemmesiden Choralia.net.
På Choralia.net har du gratis adgang til alle lydfiler. Hjemmesiden har kun klassiske korværker, men der er til gengæld et stort udvalg af dem. Der er derfor stor sandsynlighed for, at du finder lige det du skal bruge, hvis du synger klassisk musik.
Hjemmesiden bruger en teknologi der hedder VS (Virtual Singer), hvilket vil sige, at teksten bliver ”sunget” af en computer. Det lyder selvfølgelig ikke som en rigtig menneskestemme, men det er bestemt brugbart, når man lige har vænnet sig til den kunstige lyd.
Hjemmesiden kan godt virke lidt rodet, og derfor får du her en guide, så du hurtigt kan komme i gang med at bruge hjemmesiden:
Guide
Start med at gå ind på dette link. Du er nu kommet direkte ind på hjemmesidens database, hvor du kan finde alle de tilgængelige korværker. Du kan enten scrolle gennem databasen, eller bruge søgefunktionen, der er allerøverst på siden.
Når du har fundet det værk du skal bruge, klikker du på lydikonet i højre side. Herefter får du et skærmbillede, som ligner billedet nedenfor. Du finder derefter din egen stemme på listen. Er du f.eks. sopran, skal du kigge på den øverste bjælke på skærmen.
Nu kan du vælge mellem tre forskellige øveniveauer, som er markeret med ikoner i højre side. Jeg vil anbefale, at du vælger niveau 2, for her hører du både din egen og de andres stemmer. Din egen stemme er dog kraftigere end de andres, og det er derfor nemt at høre, hvad du skal synge.
Hvis du vælger niveau 2 ser dit skærmbillede ud som nedenstående. Du kan nu starte afspilleren og begynde at øve værket. Du kan også tilpasse din øvning yderligere ved at bruge de fire indstillinger:
Loopfunktionen giver dig mulighed for at dykke ned i én bestemt passage, som du kan øve om og om igen, uden at du selv skal spole frem og tilbage hver gang. Træk i enderne af den grønne bjælke for at indstille dit loop.
Tempofunktionen regulerer tempoet. I nogle tilfælde kan det f.eks. være rart at sætte tempoet lidt ned til at starte med, især hvis der er tale om en hurtig sats med mange detaljer.
Lydstyrkefunktionen regulerer din korstemme ift. de andre korstemmer. Hvis du trækker til venstre, bliver din stemme svag, mens de andre bliver kraftigere. Trækker du mod højre, bliver din stemme kraftigere end de andre.
Panoreringsfunktionen flytter din korstemme i dine højtalere. Trækker du mod venstre, vil du høre din egen stemme i venstre højtaler, trækker du mod højre, flytter din stemme sig til højre. Dette kan være et smart alternativ til lydfunktionen, hvis du har svært ved at finde din egen stemme mellem de andre.
OBS! Hjemmesiden er gratis, men folkene bag modtager gerne donationer til at vedligeholde siden. Dette betyder, at der nogle gange kommer et pop-up-vindue med info om donation. Det er selvfølgelig valgfrit om man vil donere, og man kan blot klikke væk og fortsætte med at benytte siden gratis.
Der kommer løbende flere gennemgange af andre relevante hjemmesider – sig til, hvis der er en, vi skal kigge nærmere på.