Warning: Attempt to read property "plugins" on null in /customers/d/b/a/syngbedre.dk/httpd.www/wp-content/plugins/styles/classes/styles-customize.php on line 150

Hej Christina 🙂

Først vil jeg gerne sige tak for en super god blog 😉

Jeg har tre spørgsmål som jeg meget gerne vil have svar på.

1. Hvordan kan man lære at komme op, og synge de høje toner? Jeg kan simpelthen ikke finde ud af det, og det er pænt irriterende 🙂

2. Kan man godt ødelægge sin stemme, så man ikke kan bruge den til at synge med mere, eller kan ens sangstemme blive dårligere?

3. Hvordan kan det være, at man bliver hæs, og er det skadeligt for ens sangstemme? 

Hilsner fra en sanger, som vil lære mere!

 

Hej og tak for rosen!

Du har tre rigtig gode spørgsmål, og svarene fylder en del. Derfor har jeg skrevet dem sammen.

1. Hvordan kan man lære at komme op, og synge de høje toner? Jeg kan simpelthen ikke finde ud af det, og det er pænt irriterende 🙂

SVAR: Det kommer lidt an på, hvordan du oplever problemet med de høje toner. For mange kvinder er det et spørgsmål om at bruge begge stemmens registre. Vores stemme har to (mindst) måder at fungere på. Forskellige sanglærere kalder registrene forskellige ting, jeg vil her bruge de meget almindelige betegnelser fuldregister og randsregister. Fuldregisteret er det vi taler i og det vi synger dybe toner i. Det har en fyldig og tit kraftig lyd. Når vi kommer op til en vis tonehøjde, kan det ikke lade sig gøre at komme højere op, så længe vi bruger fuldregisteret. Så skal du skifte over til den anden funktion i stemmen, nemlig randregisteret. Det klinger lyst, ofte spinkelt og måske luftigt – især hvis du ikke har brugt det. En lillepigestemme kan man sige. Men det er kun i udgangspunktet, det kan trænes til at blive stærkt og fuld af god klang. Ud fra det du beskriver vil jeg tro, at du vil have godt af øve dig i at bruge randregisteret og i øveperioden leve med, at det måske ikke lyder så fedt, som når du bruger den dybe del af stemmen. Du kan også opleve, at det virker som et temmelig voldsomt skift mellem de to måder at bruge stemmen på. Det bliver bedre, jo mere du øver randregisteret og derudover hører du selv skiftet meget voldsommere end vi andre hører det på dig.

En anden tanke om at synge høje toner: de kræver en hel del luft og støtte, så vær opmærksom på at bruge dine mavemuskler, også mere end du tror.

…………

2. Kan man godt ødelægge sin stemme, så man ikke kan bruge den til at synge med mere, eller kan ens sangstemme blive dårligere?

SVAR: Stemmen kan blive voldsomt slidt af enten forkert brug eller hvis du synger meget med en syg (forkølet) stemme. Direkte ødelagt, hm, meget kan genoprettes med en talepædagog, det tager bare lang tid. Derfor er det bedst ikke at blive overanstrengt og slidt. Overanstrengelse af stemmen kan f.eks. høres ved, at den altid er meget hullet/luftig, lige meget hvor meget du prøver at synge til. Det kan komme efter en periode, hvor du har presset dig selv til at synge kraftigt, selvom det gjorde ondt. Knæk, som du ikke selv har valgt (som effekt), er heller ikke sunde.

Til anden del af spørgsmålet, om man kan blive dårligere, vil jeg sige, at  god sangteknik er meget afhængig af at bruge musklerne fornuftigt. Derfor kan du opleve, at din stemme bliver dårligere, hvis du i en periode ikke synger og derved bliver slap i musklerne. Ligesom med træning af f.eks. løb. Du træner det op på samme måde som løb: ved at komme i gang igen og i starten leve med, at det ikke er helt som det var. Så kommer det på plads igen.

…………

3. Hvordan kan det være, at man bliver hæs, og er det skadeligt for ens sangstemme?

SVAR: Hæshed kan skyldes flere ting. Hvis det er pga. sygdom, går det over, når du bliver rask. Lad være at synge indtil du er frisk igen.

Nogle rygere synger hæst, vi ved faktisk ikke, om det skyldes rygningen og om rygning overhovedet påvirker en stemmes klang. Men sundt for lungerne er det ikke.

Hæshed pga. slid og for meget sang er ikke godt. Så er der noget i din sangteknik, der ikke er på plads, sandsynligvis for lidt brug af støttemusklerne og muligvis for høj spænding i nakkemusklerne. Sangundervisning er bedste løsning på det 🙂

Nogle sangere har en grundlyd, som er hæs, f.eks. en gammel rocksanger som Joe Cocker. Det er helt ok, især inden for rock og soul, så længe man ikke har ondt i halsen, når man synger. Personlighed er tilladt 🙂

Mange hilsner Christina

%d